Orpington farm
Nel de Boer
 

Faverolles

Kuikens van het Duitse Faverolles ras ontwikkelen en groeien snel met de juiste zorg en voeding. Het dieet van de uitgekomen kuikens bestaat uit gekookte fijngehakte eieren, kwark maispap en groenten. Na tien dagen is voeren met kippenvoer toegestaan. Gedurende de maand worden ze met regelmatige tussenpozen tot 8 keer per dag gevoerd.


Een ander probleem is de neiging van kippen om zwaarlijvig te zijn, in dit opzicht moet er aandacht worden besteed aan een uitgebalanceerd dieet.

Dit ras heeft veel ruimte en bewegingsvrijheid nodig, ook om het feit dat faverolles sterk de neiging hebben om te vervetten!


Faverol-kippen worden gekenmerkt door een sterke immuniteit! Daarnaast zijn deze raskippen ontzettend populair. Faverol-kippen hebben onderscheidende uiterlijke kenmerken waardoor ze zich onderscheiden van andere soorten pluimvee. De hanen hebben een baard die zich direct onder de snavel bevindt. De kippen van dit ras zijn vriendelijk, kalm en niet agressief van aard! Het verenkleed van zalmkippen is voornamelijk bruin en roomwit. De hanen zijn echter donkerder, met zwarte, bruine en strokleurige veren. Deze soort wordt ook wel lachshüner genoemd en is erg populair vanwege zijn fraaie uiterlijk!

Een prettige bijkomstigheid is dat men na ongeveer 3 weken nadat het faverol kuiken uit het ei is gekropen, het geslacht al kan worden bepaald. De hanen hebben namelijk een zwart/rood/bruine nuance in het verendek, terwijl de hennen zalmkleurig zijn.

 

 


 

Op de foto ziet U de Faverolles kuikens in ontwikkeling. 

Bij het zelf uitbroeden van kuikens in een broedmachine is de temperatuur en luchtvochtigheid erg belangrijk. De ideale temperatuur tijdens het broedproces is 37,8 graden. Deze is goed te testen met een koortsthermometer. De temperatuur mag tijdens de uitkomst 0,2 graden worden verlaagd. De luchtvochtigheid moet tijdens het broedproces 50% en na de 17e dag 65% zijn. De eieren moeten dagelijks gekeerd worden, op deze manier groeit het kuiken goed in het ei. Op de 19e dag stopt U met het keren en laat u de eieren rusten totdat ze uitkomen.

De eieren moeten 21 dagen verwarmd worden voordat de kuikens uitkomen. Soms komen eieren iets eerder of later uit. Vaak komen kleinere rassen eerder uit het ei. Vaak kun je het kuiken al horen piepen in het ei, dan weet je dat het niet meer lang zal duren voordat het kuiken het ei kapot pikt.

De geboorte.

Kuikens pikken de eischaal open met een speciale eitand. Een eitand is een scherp puntje dat aan de voorkant van het snaveltje van het kuiken zit. Wanneer het kuiken uit het ei is, verdwijnt de eitand weer vanzelf.

Het kost een kuiken veel moeite om uit het ei te komen. Vaak rusten kuikens een paar uur nadat ze het eerste gaatje in het ei hebben gemaakt. Kuikens hebben soms wel een hele dag nodig om uit het ei te komen. Belangrijk is om het kuikentje zelf uit het ei te laten komen en ze niet te helpen.

Laat het kuiken nadat deze helemaal uit het ei is gekropen nog 24 uur in de broedmachine zitten om op te drogen en op krachten te komen. Kuikens hebben de eerste dag geen eten en drinken nodig. 



 


U kunt de eieren van de Faverolles ook via Marktplaats bestellen

Marktplaats